TÜM ÜRÜNLERDE KARGO BEDAVA!

Tüm Ürünlerde KARGO BEDAVA

Bal Üretiyoruz, Anlatıyoruz

Gerçek, Saf Bal Hakkında Merak Edilenler

Gerçek ve Hakiki Bal Hakkında 6 Şehir Efsanesi

Gerçek ve Hakiki Bal Hakkında 6 Şehir Efsanesi

Ham, saf balın iyiliği ve sağlığa faydaları yüzyıllardır bilinmektedir.  Geçmişten bu güne kadar gerçek bal, tıbbi faydaları için kullanılmaktadır.  Kalp sağlığını desteklemekten

kalıcı öksürüğü yatıştırma yeteneğine kadar, "tatlı altın" birçok tedavide ve birinci sınıf sağlığa ulaşmak için temel ihtiyaçlarda özel bir role sahiptir.  

Arılar sadece bal üretmekle kalmaz aynı zamanda tarımın önemli bir parçasıdır ve dünya çapında bu yararı sofralarımızı donatan yüzlerce çeşit besinle ortaya çıkar. .

 

 

Bu makalemizde gerçek bal arayan tüketicilerin en çok sorduğu soruları net cevaplarla açıklayacağız

 

Hakiki bal testi

Gerçek balı anlamanın maalsef ki evde yapılarak anlayabileceğiniz kesin bir testi yoktur. Çünkü günümüzde balda bulunan şekerler ayrı ayrı tedarik edilip karıştırılabilmektedir. Bu şekilde balın kimyasal yapısına uygun şekilde yapılan sahte balları evinizde yapacağınız testlerle anlamanız mümkün değildir. Hakiki bal testleri ancak gelişmiş laboratuar cihazları ile yapılabilir. Ve %100 e yakın sonuç verir. Baldaki tağşiş ve taklit o kadar ilerlemiştir ki gerçek bal anlamak için birden fazla bal analizinin yapılması gerekilidir. 

 

Hakiki bal nasıl anlaşılır?

Hakiki balı kimse tadına rengine kokusuna veya basit testler ile anlayamaz. Hakiki balı anlamının tek yolu analizdir.

 

Hakiki bal boğazı yakar mı?

Hakiki bal boğazı yakabilir evet ama sahte balda boğazı yakabilir. Bu kişiden kişiye değişen bir özelliktir. Ve hakiki gerçek balı ispat etmek için bir yöntem olarak kullanılamaz. 

 

Hakiki bal donar mı?

Hakik bal donar, kristalize olur.

 

Hakiki bal şekerlenir mi?

Hakik bal aslında şekerlenmez bu yargı yanlıştır reçeller şekerlenir, pekmezler şekerlenir hakiki bal kristalize olur ve donar.

 

Gerçek bal yanar mı,  yakarak bal testi

 Gerçek bal yanar ama geç yanar glikoz daha hızlı yandığı için bu bal yakma testi geçmişte kullanılmıştır. Ama günümüzde artık sahtecilik o kadar ilerlemiş durumdadır ki sahte ballar gerçek balla aynı kimyasal yapıyı oluşturacak biçimde hazırlanıp satışa sunulabiliyor. Bu yüzden yakarak bal testinden sahte bir bal geçebilir. Yanma testinden sofra şekeri yani sakarozu anlayamazsınız çünkü arının midesinden geçtiği zaman bu şeker fruktoz ve glikoz olarak iki farklı şekere dönüşür. 

 

Kristalize bal bozuk mu?

Kristalize bal bozuk bal değildir. Aksine balın yaşadığını gösterir zaten balı değerli kılan onun yaşamasıdır.

 

Metal kaşık balı bozar mı?

Balla metalin kısa süreli teması balı bozmaz ama balın içinde metal kaşık tutulmamalı bal metal kaplarda tabaklarda bekletilmemelidir. 

 

 

 

Gerçek Bal Hakkında Yaygın Yanlış Bildiğimiz Şehir Efsaneleri

Ham, saf balın sunduğu sayısız sağlık yararına rağmen,   sıklıkla bal ile ilişkilendirilen yanlış bilgiler, birçok insanın baldan uzak durmasına veya onu kötüye kullanmasına neden olmuştur.  Bal hakkındaki yanılgılar o kadar uzun zamandan beri iç içe geçmiş durumda ki, ikisini birbirinden ayırmak zorlaştı.  Hatta bazen tüketiciler bu gerçek olmayan bilgileri o kadar benimsedi ki sahte bal gerçek balın yerine kendine pazarda yer buldu.

Yapılan bazı deneylerde insanların sadece tadına bakarak glikoz şurubu ve bal aroması ile hazırlanmış sahte balları gerçek bal olarak tercih ettiği görülmekte. Deneklerin önüne biri sahte ve aromayla hazırlanan bal ve gerçek bal olarak iki bal sunulduğunda çoğu insan sahte balı gerçek bal olarak işaretlemekte. Sebebi ise aromayla hazırlanmış baldan insanların daha fazla bal aroması alarak bunu gerçek bal sanması. İnsan duyuları ile hareket eden ve duyularına göre tercihte bulunduğu zaman gördüğünüz gibi sahte bir balı sadece tadına bakarak gerçek bal olarak kabul edebiliyor. Peki gerçek balı anlamak tadına bakarak mümkün değilse nasıl mümkün. Günümüzün gelişen koşullarında bir balın sahte ve gerçek olduğunu anlamının tek ve kesin yolu analizden geçmektedir. Deneyimli bir arıcı bile olsanız balın kalitesini ve içeriğini tadarak anlamanız mümkün değildir.

İşte bunun gibi bal üzerine yanlış olarak 6 maddenin gerçeği nedir buyurun size anlatalım.

 

Efsane 1: Bal kristalize olursa bozulmuştur veya şekerlidir.

Kristalleşmenin ham balın başına gelen normal bir süreçtir.  Pastörize bal kristalleşmez ve bu pürüzsüz, berrak görünümü korur; ancak, bu onu daha iyi yapmaz.  Aksine endüstriyel işlemler balın doğal yapısına zarar verir. Hep bahsettiğimiz gibi, pastörize bal, temel bileşenlerinden bazılarının yok olmasıyla sonuçlanan bir ısıtma sürecinden geçmiştir.

Balın kristalize olmasının 3 temel bilimsel sebebi vardır. Birincisi balın içindeki doğal fruktoz ve glikoz. İkincisi ortam sıcaklığı, Üçüncüsü ise balın hareketsiz kalması. Kısacası evinizde gerçek ham bal varsa ve kristalize olmuşsa balınız bozulmadı. Ve onun bu şekilde olması onun şekerli olduğu anlamına gelmiyor. Bu tüm ballar için geçerli doğal bir süreç. Ama endüstriyelleşen gıda sektörü sayesinde etrafımızda satılan balların kristalize olmamasına o kadar gözlerimiz alıştı ve bizleri o kadara balın kristalize olmayacağına inandılar ki, Gerçek bir bal alıp kristalize olduğunu görünce onu sahte olarak anlıyoruz.

 

Efsane 2: Kaliteli bal için şekersiz bal iyi ve kaliteli baldır.

Ülkemizde maalesef tüketicilerin en yaygın sorduğu soru balın şekerli olup olmadığı. Şekerli bal olarak tanımlanan bal arıların beslenmesinde şeker kullanılıp kullanılmadığı. Şekerli bal hiçbir literatürde saf bal değildir. Çünkü gerçek bal için balın kaynağı çiçeklerden topladığı nektar olmalıdır. Fakat balda kalite parametresi olarak sadece şeker yeterli değildir iyi ve kaliteli bal demek, organik içeriklere sahip, kimyasal kalıntı taşımayan, hijyehik biçimde paketlenmiş, besin değerlerini korumuş, taze, prolin, diaztaz, hmf gibi değerler yönünden kalite parametlerinin karşılayan ballar iyi ve kaliteli ballardır. Kekik balı ile ayçiçek balının kalitesi şeker içermese bile aynı değildir. Kalite olarak gerekli parametreleri taşıyan ballar lezzet olarakta üstündür.

Balın başka bal türleri ile karışım yapılmadan kaynağından sofranıza ulaşmasıda dikkat edilmesi gerekli bir konudur. Çünkü ayçiçeği, akasya gibi piyasada çokca ucuza bulunabilen ballar nitelikli ballarla harmanlanıp satışa sunulabilmektedir. Özelte iyi kaliteli gerçek bal kavaramı için sadece şekersizlik değil birçok parametreyi göz önünde bulundurmanız gerekecektir. 

 

Efsane 3: Balın sıcak süte, bitki çayına katılması ona zarar verir

En büyük efsanelerden biri, balın ısıtılması durumunda toksinleri serbest bırakarak maddeyi tüketim için toksik hale getirmesidir.  Gerçek şu ki, doğal bal ısıtıldığında zehirler ve toksinler yaymaz çünkü bunlar doğal olarak içinde bulunmaz.  Balın çok yüksek sıcaklıklara maruz kalması durumunda bazı besin değerlerinin kaybolabileceğini unutmayalım.  Fakat bu balı yüksek ısılarda uzun süre pişirmek için geçerlidir. Bitki çayınıza, sıcak süte veya diğer sıcak içeceklerinize bal katarak tüketmek onların fayda oranlarını kat ve kat arttırarak sağlığınıza olumlu yönde fayda sağlayacaktır.

 

Efsane 4: Metal kaşıkla bal yemeyin

Balın biraz asit olduğu ve herhangi bir yenilebilir asitle aynı olduğu bilinen bir gerçektir; metal üzerinde uzun süre kalırsa metali bozabilir ve metalle etkileşime geçebilir, bu doğru.  Ancak balı metal bir kaşıkla yemek o kadar hızlı bir işlemdir ki ona zarar veremez.  Ama metal bir kaşığı bal kavanozunda uzun süre bırakılmasını önermiyoruz. Tahta kaşıklar bakteri üremesine uygun bir yapıda olduğu için metal kaşığa oranla daha sağlıksızdır. Bala metal kaşık değerse ne olur? Hiçbirşey olmaz. 

 

Efsane 5: Koyu renkli bal daha iyidir veya koyu renk bal açık renkli bal kadar kaliteli ve gerçek değildir.

Bir yanılgıya göre rengi daha koyu olan bal bozulur veya kötüdür.  

Gerçek şu ki bal çeşitli tatlar, dokular ve renklerde gelir.  Balın rengi, çiçeklerin yetiştiği bölgeye, toprağa ve iklime bağlıdır.  Bal da zamanla koyulaşabilir, ancak bu onun bozulduğu anlamına gelmez. Balın rengi tamamen onun nektar kaynağı ile ilişkilidir. Tadına bakarak bir balın gerçek ve saf bal olduğunu anlayamayacağınız gibi rengine bakarak bir balın gerçek ve iyi bal olduğunu anlamanız mümkün değildir.

 

Efsane 6: Balın saflığı balı suya koyarak test edilebilir

İnternette ve sosyal medyada balınız suda erirse katkılı/sahte olduğuna dair pek çok bilgi bulabilirsiniz.  Bu saflık testi tamamen yanlıştır.  Balın az miktarda su içerdiğini hatırlayalım, yani gerçekte saf bal suda çözülebilir; sadece yavaş çözülür. Veya tabağın tabanına bir miktar bal koyup su ile çevirerek üzerinde desen oluşmasını beklemekte gerçekçi olmayan bir yöntemdir. Çünkü gerçek balda olduğu gibi sahte ballar veya şekerli ballarda normal bal ile aynı vizkositeye sahiptir. Balın suda desen oluşturması onun akışkanlığı ve özgül ağırlığı ile alakalıdır. Balla aynı oranda su içerek ve özgül ağırlığa sahip sahte bir balda bal bu testten geçebilir. Bu yazımızda gerçek balla ilgili yanlış bilinen 6 maddeyi sizlere kısa bir biçimde anlatmaya çalıştık. Toplumsal hurafeleler ve kulaktan dolma bilgiler bazen o kadar gerçek sanılır ki, doğrular unutulur ve yanlışlar doğru olarak kulaktan kucağa anlatılır.

Benzer Yazılar

Arıcınıza Ulaşın

+90 505 927 000 1

Adresimiz

Fevzi Çakmak Mah. 10501 Sk.
No 4 Karatay / KONYA

Hızlı Menü

Kovandan Sofranıza

Kullanıcı Menüsü

Gerçek Hakiki Ham Çiçek Balı, Kara kovan Petek Bal, Arı Sütü, Arı Poleni Üretici ARICI

Ham, süzme çiçek balı, karakovan petek balı, taze, yaş arı sütü, arı poleni, balmumu ürünlerimizi en saf, katkısız, kalıntısız, şekilde arılığımızdan sofralarınıza sunuyoruz.
Tek bir amaç için çalışıyoruz ve üretiyoruz. Arının mucizesi ile tüm sofralar buluşsun
yiyene ŞİFA olsun.

BİZİ TAKİP EDİN

Merhaba, sorularınız ve siparişleriniz için Whatsapp hattımızla hizmetinizdeyiz. Dilerseniz bize e-posta yoluyla da ulaşabilirsiniz siparis@siristat.com.tr

WhatsApp Soru ve Sipariş Hattı
Close and go back to page