TÜM ÜRÜNLERDE KARGO BEDAVA!

Tüm Ürünlerde KARGO BEDAVA

Gerçek Balı Aramakla Başlayan Bir Serüven...

Bitki Çaylarına ve Sıcak Suya Bal Koymak Bala Zarar Verir Mi?

Bitki Çaylarına ve Sıcak Suya Bal Koymak Bala Zarar Verir Mi?

Bu yazımızda toplumca bal hakkında yanlış bilinen bazı bilgileri uzman görüşleriyle sizlere anlatacağız. Bizlere en çok sorulan ve merak edilen belli başlı sorular şunlar,

  • Sıcak süte bal koymak zararlı mı?

  • Yeşil çaya bal koymak zararlıl mı?

  • Bitki çaylarlarına bal konulur mu, katılır mı?

  • Sıcak içeceklere bal koymak zararlı mı?

Yukarıdaki sorulara benzer balın sıcak içeklerle birlikte veya içine katılarak tüketimiyle ilgili önyargılar maalesef hepimizde var. Sıcak sütünüzün veya bitki çayınızın içine bir kaşık bal koyduığunuz esnada hemen kenardan biri, aaa olur mu, ona bal koyma, hayır çok zararlı, balı sıcak içeceğe katma gibi sözler söyler? Bizde bunun gerçekçilik payını merak ederiz. Ama bu söylemlerin hepsi kulaktan dolma bilgilerdir ve hiçbirinin aslı astarı yoktur. Balın sıcakla teması çok yüksek sıcaklıkta ve uzun sürede olursa balı etkiler. Zarar verir derken de şuna açıklık getirelim, balı zehire dönüştürmez. Balın vitamin ve mineral değerlerinde düşüş yaşanır. Yani 24 ayar olan bal 18 ayara düşer diyelim. Ama bunun için uzun pişirmeler veya aşırı sıcaklıklar gereklidir. Zaten bir insanın içebileceği bir içeçeğin kaynama noktasında bir sıcaklıkta olması beklenemez. Bu yüzden bitki çaylarınız demlendikten sonra onlara bir kaşık bal koymak ne bala zarar verir nede bitki çayına.  Ticari birçok bal benzer endüstriyel işlemden geçer yani yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak bal pastorize edilir bu yüzden balın en orjinal hali olan ham bal tavsiye edilir

Sıcak İçeklere, Süte, Bitki Çayına, Yeşil Çaya Bal Koyma Konusunda Uzmanlar Ne Diyor?

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, bal konusunda çok fazla “şehir efsanesi” bulunduğunu, örneğin, çaya bal konulduğunda balın bozulduğunun öne sürüldüğünü aktardı.Yaptıkları çalışma kapsamında değişik çaylar demlediklerini belirten Yeşilada, elde ettikleri sonuçları şöyle anlattı: “Sıcaklık 80 dereceye indiğinde içerisine bal koyduk ve balın antioksidan etkisini ölçtük. Bal konulunca, antioksidan etkisi çok kuvvetli olduğunu bildiğimiz yeşil çay, beyaz çayda bile etki 4 misli artarken, ıhlamurun antioksidan etkisi 58 misli yükseldi. ‘Bala metal kaşık koymayın’ deniliyor. Oysa tahta kaşık mikrobu üzerinde tutar.

Tahta kaşık hava ile buluştuğunda mikroplar geliyor, sonra tekrar balın içine koyduğunda bal enfekte edilir. Bal kontrolünde çelik kaşıklar kullanılır. Bir çalışmamızda kahveye de bal koyduk, özellikle filtre kahvenin antioksidan etkisi arttı.” Yeşilada, yapılan analizlere göre, insan hayatı için gerekli olan, günlük alınması gereken aminoasitlerin hepsine sahip olduğu için bir insanın sadece arı poleni yiyerek sağlıklı yaşayabileceğini, arı poleninin balla karıştırılarak tüketilebileceğini söyledi.

 

Yaş Taze Saf Arı Poleni 500 gr

700₺
600₺
14 % indirimli

Balın sıcak içeçeklere katılarak tüketiminde temasın bir sakınca yoktur. Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır. Mesela keklere, tatlılara, koyarak ballla onları fırında ve ocakta pişirmek balın değer yitirmesine sebep olur. Bal normal bir şekere dönüşür. Her ne kadar bal normal bir şekere dünüşsede bu hali bile beyaz şekerden daha sağlıklıdır.  Ama uzmanlarca tavsiye edilen yüksek ve uzun sıcaklık derecelerinde bal katarak pişirme yerine bu ürünlere balın fırından, ocaktan çıktıktan sonra eklenmesinin daha sağlıklı olacağı yönürdedir. 

Sıcak süte, bitki çaylarına, sıcak suya, yeşil çaya bal katarak tüketmek bala ve içine katıldığı içeceğe zarar vermediği aksine onun içerik ve nitelik değerlerini yükseltmektedir. Yeşil çayınıza, ıhlamura, adaçayına, bitki çaylarına hatta filtre kahvenize bile bal koyabilirsiniz. Pastalarınıza tatlılarınıza sonradan bal katarak onları tatlandırabilirsiniz.

Balın sizin kullanım şeklinizden ziyade balın sofranıza gelmeden önceki hali daha önemlidir. Çünkü balın vitamin ve mineral değerlerini düşüren bala uygulanan endüstriyel ısıl işlemler ve filtrelemelerdir. Balın kristalize olmasını önlemek veya geciktirmek amacıyla bala uygulanan kontrolsüz ve yüksek ısı miktarları balı basit bir tatlıya dönüştürür. Bu yüzden uzmanlarca önerilen bal türü hiçbir ısıl işleme ve filtreleme işlemine tabi tutulmamış ham baldır. Balın şifa dolu özelliklerinden faydalanmak ve onun değerleriyle sağlığınıza katkı sağlamak için sofranıza gelen balın üretim yolculuğunu, kaynağını bilmek önemlidir. Saf, taze hambal tüketmek sağlığımız için en faydalı tercih olacaktır. üstelik ham ballar kristalize olmasın diye işleme girmediği için bu ballar kısa sürede donar ve kristalize olur. Bu formu özellikle balın bitki çayları, süte, yeşil çaya katılarak tüketilmesi için çok uygundur.

 

Benzer Yazılar

Arıcınıza Ulaşın

+90 505 927 000 1

Adresimiz

Fevzi Çakmak Mah. 10501 Sk.
No 4 Karatay / KONYA

Hızlı Menü

Kovandan Sofranıza

Kullanıcı Menüsü

Gerçek Hakiki Ham Çiçek Balı, Kara kovan Petek Bal, Arı Sütü, Arı Poleni Üretici ARICI

Ham, süzme çiçek balı, karakovan petek balı, taze, yaş arı sütü, arı poleni, balmumu ürünlerimizi en saf, katkısız, kalıntısız, şekilde arılığımızdan sofralarınıza sunuyoruz.
Tek bir amaç için çalışıyoruz ve üretiyoruz. Arının mucizesi ile tüm sofralar buluşsun
yiyene ŞİFA olsun.

BİZİ TAKİP EDİN

Merhaba, sorularınız ve siparişleriniz için Whatsapp hattımızla hizmetinizdeyiz. Dilerseniz bize e-posta yoluyla da ulaşabilirsiniz siparis@siristat.com.tr

WhatsApp Soru ve Sipariş Hattı
Close and go back to page