TÜM ÜRÜNLERDE KARGO BEDAVA!
Gerçek Balın Üretim Serüveni
Ham Balın Olgunlaşma Kalitesini Nasıl Ölçeriz
Hal balın kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olgunlaşam kalitesidir. Doğru zamanda hasat edilmeyen bal ekşir ve bal özelliği taşımaz. İyi kalitede gerekli
koşullarda maksimum düzeyde olgunlaşan bal hem içerik değerleri açısından hamde lezzet ve kıvam olarak olumlu sonuçlar verir.
Balın dışardan hiçbir müdahale olmadan kendi doğal ortamı ve koşulları içerisinde olgunlaşması beklenerek hasat edilmesi bala sonradan ek ve endüstriyel işlem yapılmasını önüne geçer. Zaten endüstiriyel amaçla işlemden geçirilmiş hiçbir bal ham bal yani balın kovandan çıktığı halinin niteliklerini taşımaz. Çünkü bala yapılan her ek müdahalenin balın içerik yapısına etki ettiği açıkça araştırmalar tarafından ortaya konulmaktadır.
İşte bu yazımızda sizlere kaliteli ham bal için olgunlaşma parametrelerimiz nelerdir. Siristat Ham Balları hangi kriterler göz önünde bulundururarak hasada karar veriliyor onu anlatacağız. Arılıcılıkta ileri bilgi ve teknikler gerektiren bu bu bilgiler balın normal baldan kaliteli bala evriminin, balın doğal içeriklerinin korunmasının va bala hiçbir dış müdahaleye gerek kalmadan en doğal ham hali ile sofralara sunulmasının sırrıdır.
Peki bu sırrı niye anlatıyoruz. Günümüzde hiçbir bilgi sır değildir. Biz her zaman yüksek kalite arı ürünleri üretmik isteyen herkes için bildiklerimizi paylaşmaktan mutluluk duyarız. Çünkü isteriz ki arının mucizevi bal hiçbir müdahale olmadan sofralara ulaşşın bu şifadan herkes nasibini alsın. Ama bu işler emek ister, aza kanaat ister, öze değer vermeyi ister. Önemli olmak bilgiyi bilmek değil onu uygulamaktır.
Bal içinde %20 ye kadar su barındırır. Bu oran %20den fazla olursa balı. Ekşi e riski ortaya çıkar. Su değeri düşük bal daha koyu kıvam ve aromadadır. Ayrıca olgunlaştırma seviyesi balın prolin diastaz değerlerinede etki eder.
Balımız olgunluk derecesine ulaşmadan hasat edilmez. Peteklerin sırlanma oranı balın olgunlaşma derecesine dair başka bir parametredir.
Eğer bal arı tarafından olgunlaştırılmadan hasat edilirse. Isıl işlemlerle balın içindeki fazla suyu uçurmanız gerekir. Yoksa bal ekşir. Tabi bu ısıl işlem baldaki suyla birlikte vitamini minerali de uçurur.
Arılar çiçeklerden topladığı nektarı bal midesinde taşıyarak kovana taşır. Ve kovanda petek gözlerine kusar. Arının bal midesinde özel enzimlerle parçalanan çiçek nektarının bala dönüşme işlemi hemen bitmez. Nektar bala göre %80 su %20 şeker oranına sahiptir. Balda ise bu durum tam tersidir. Balın olgunlaşması için bu su seviyesinin %20 ve altı olacak şekilde düşürülmesi gerekir.
Çiçekten Toplanan Nektar Kovanda Nasıl Ham Bala Dönüşür
Arı tarafından petek gözlerine bırakılan yarı dönüşümlü nektar değer işçi arılar tarafından defalarca bal midesinden geçirilip tekrar kusularak veya kovan içinde hava akımı yaratıp suyun buharlaşması sağlanarak bala dönüşür. Balın içindeki fazla su arının kanat hareketiyle buharlaşır.Balın yoğunluğu ve kıvamı artar.Yoğunluk artınca balın akıcılığı azalır. Balın olgunlaşma etmenlerinden biride sıcaklık farkıdır. Sıcaklığın normal düzeyde artması balın olgunlaşmasını kolaylaştırır ve hızlandırır.Bundan dolayıda bal yüksek rakımlı yaylalarda Eyamu Bahur adı verilen (1-8 Ağustos arası)sıcakların zirve yaptığı dönem sonuna kadar olgunlaşır.Balın olgunlaşma belirtisi balın arı tarafından sırlanmasıdır.
Gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olduğu dağlarda arı gece ısınmak için balı yer ve fazlasını tekrar peteğe boşaltır. Balın arının kursağından geçme işlemi ve arının bal midesinde tutulma işlemi ne kadar uzun süreli olursa arının balın içine kattığı enzimler o derece fazla olur bu da prolin, diastaz gibi kalite parametrelerini olumlu yönde etkiler.
Balın olgunlaşmasında ortam sıcaklığı, arının nektar toplama alanına uzaklığı, kovandaki arının nüfus gücü, nektar toplanan floradaki bitkilerin türü etkilidir.
Profesyonel arıcılıkta tüm bu etmenler arıcı tarafından bilinir ve balın hasat zamanı bu etmenler göz önünde bulundurularak belirlenir. Tabi bu gözlem ve tecrübe yöntemlerinin yanında herseyini doğru oluduğundan emin olmak için Siristat Arıcılık olarak balımızı hasat etmeden önce refraktometre cihazıylada bu durumu teyit ederiz.
Doğru koşullarda hasat edilen bal akışkanlık, lezzet, içerik değerleri açısından mükemmel sonuç sunar.