TÜM ÜRÜNLERDE KARGO BEDAVA!
Bal
Gerçek Bal Neden Kristalize Olur, Donar, Nasıl Çözülür?
Bal, bal arılarının sıkı çalışmaları ve büyük çabaları sayesinde takdir edilmesi gereken mucize bir lütuftur. Birçok çiçekten bitki nektarını toplayan bal arıları,
sulu nektarı uygun bir besine yani bala dönüştürür. Balın en dikkat çekici özelliklerinden biri çok uzun süre bozulmadan dayanabilmesidir. Ama gerçekten sonsuza kadar bal bozulmadan durur mu? Bal kötüleşir mi - hiç mi? Kilerde stoklanmış veya dolapta saklanmış bir kavanoz balı birkaç ay boyunca kullanılmamış halde bıraktıysanız, kristalizasyona aşina olmalısınız. Halk tabiriyle şekerlenmesi diyelim.
Hepimiz balın binlerce yıldır bozulmadığına dair bir şeyler mutlaka duyduk. Ama o zaman bu bal kristalleşmesi nedir? Balın kristalleşmesi doğal bir döngüdür ve balınızın çürüdüğünü veya bozulduğunu göstermez, onun şekerli olduğu anlamlıda taşımaz. Gerçekten de, sonsuza kadar kullanılabilir. Ve her zaman tüketilebilir. Eğer taze bir bal aldığınızdan emin değilseniz muhtemelen dolabınızdaki bal ilk defa kristalize olmamıştır.
Doğal bal muhtemelen birkaç şiddetli kristalleşmeden geçmiştir, balın antiseptik nitelikleri ve nem içeriği bakteri gelişimini engeller, bu nedenle bal bozulmaz . Peki bal neden donar?
Doğal Bal Kristalizasyonunun, Şekerlenmesinin Sebebi Nedir? Gerçek Bal Donar Mı?
Balın doğal tatlılığı, içindeki glikoz ve fruktoz şeker içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bal içideki glikoz zamanla sudan ayrılır ve balın dokusunu değiştiren minik kristaller oluşturur. Baldaki glikoz miktarı ne kadar yüksek olursa, o kadar hızlı kristalleşir. Bazı çiçekler yüksek glikoz içeriğine sahip nektar içerir, bu nedenle ortaya çıkan bal hızla kristalleşir. Adaçayı, akasya, longan ve diğer çiçekler daha düşük glikoz seviyelerine sahiptir, bu nedenle daha yavaş kristalleşme hızına sahip ballardır. Doğal ham bal minimum işlemden geçtiğinden, içinde gözünüzle görmediğiniz polen tanecikleri ve diğer doğal kalıntılar bulunur ve bu polen tanecikleri kristalleşme hızını arttırır. Yüksek polen içeriğine sahip ayçiçek balı çok hızlı kristalize olma özelliğine sahiptir.
Kristalize Bal ile Ne Yapılır? Nasıl Çözülür ve Eski Haline Döner?
Farklı insanlar farklı bal dokularını tercih eder. Örneğin, birçok insan sabah ekmeğinin üzerine kolayca sürülebilen ve sıcak çayda çözülebilen kristalize dokuyu sevebilir. Ancak balın bu pütürlü yapısı sizi memnun etmezse, küçük bir dokunuşla kristalize ham bal eski haline döndürülebilir.
(a) Derin bir tencere alın ve içinde bir miktar suyu kaynatın ve ocaktan indirin.
(b) Bal kavanozunu sıcak suyun içine koyun ve bal orijinal kıvamına dönene kadar bekleyin.
Tam çözünme olmazsa aynı işlemi tekrarlayın. İşte balınız eski akışkan kıvamına döndü. Kristalize balı normal haline döndürme işlemi bu kadar kolay! Balı doğrudan yüksek alevde ısıtmamaya dikkat edin. Bu, balın pastörizasyonuna neden olacak ve böylece sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldıracaktır. Bunun olmasını önlemek için balı ısıtırken sıcaklığı 45°C'nin altında tutmanız önerilir.
Balın kristalleşmesi, arı kovanlarının içinde bile olabilen, peteklerin içindeki ballarda bile görülen doğal bir süreçtir. Bu yüzden bir dahaki sefere en sevdiğiniz balı kristalize halde gördüğünüzde, asla atmayı düşünmeyin. Bunun yerine normal kıvamına getirin ve en sevdiğiniz yiyecek ve içeceklerin tadını çıkarın.
Ayrıca, satın almak için taze en iyi doğal balı arıyorsanız, Siristat Bal’dan başkasını aramanıza gerek yok! Özel butik üretim balımız eşsiz floradan sofralarınıza en saf haliyle sunulur. Üstelik en iyi fiyatlarla size getiriyoruz, böylece onları her zaman ve her yerde sipariş edebilir ve gerçek balın zengin ve saf tadıyla kendinizi şımartabilirsiniz.